10 pientä tärkeää varustetta
Listaan tähän muutaman retki- ja leirimukavuutta oleellisesti parantavan tai turvaavan tarvikkeen, joita olen itse ottanut käyttööni. Osa on varmasti muillekin retkeilijöille tuttuja, osa välttämättä ei. Yhtä kaikki, tässä kymmenen pikkusuosikkiani.
Kompressiosäärystimet
Vanhan pohjerevähdyksen vuoksi varusteisiini kuuluvat kompressiosäärystimet, jollaisia esimerkiksi juoksijat sekä sali- ja fitness-kuntoilijat suosivat. Olen ollut huomaavinani että antamansa tuen lisäksi K2-säärystimeni muutenkin vähentävät jalkojen rasitusta ja turvotusta. Haluan puristuksen nimenomaan jalkaterättömän säärystimen muodossa, ja vaellussukka on sitten erikseen.
Energiageeli
Vaelluksella hiipuvien voimien nopeaksi palauttajaksi olen nyttemmin omaksunut pienet, n. 30-grammaiset energiageeliannokset (Dexal, Maxim, Sportyfeel, SIS...). Hiilihydraatin lisäksi geelit täydentävät kehosta hiotessa poistuvia suoloja, ja makuvaihtoehtojakin löytyy. Geelien pakkauksethan tuodaan muiden roskien mukana kotiin tai poltetaan iltanuotiossa, maastoon niitä ei jätetä.
Merinopaita
Tekninen paita on liikkeellä
oltaessa asiallinen vaate mutta hiostuttuaan kylmä. Syysretken iltanuotiolle ja
yöksi makuupussiin vaihdankin ylleni ohuen, merinovillaisen aluspaidan. Pitkähihaisena se lämmittää, on kevyt ja tuulettuu
tarvittaessa nopeasti. Vähäinen luonnonmateriaalin karheuskaan ei haittaa.
Myrskysytytin
Tulitikkuja en juurikaan käytä,
vaikka hätävarana pidänkin rasiallista kosteussuojattuja myrskytikkuja. Tulet
teen ja Trangian sytytän tuulelle ja sateelle tunnottomalla myrskysytyttimellä,
joka tohottaa paineistettua pistoliekkiä. Muovinen marketsytyttimeni on pieni
ja kevyt ja sen butaanisäiliön voi myös täyttää. Useamman vuoden olen tällä jo pärjännyt.
Silikoniotin
Pienempi korvike perinteiselle retkikattiloiden pihtikahvalle. GSI Outdoorsin valmistamalla Microgripper -ottimella saa pitävän otteen kattilan reunasta sormiaan polttamatta (varo kuitenkin kuumaa höyryä). Ottimeen upotetun magneetin on tarkoitus auttaa Microgripperiä pysymään tallessa vaikka kaasupatruunan pohjassa. Ei sovi paksusormiselle.
Astianpesusieni
Varresta lyhennettyä tiskiharjaakin vaivattomampi ja pienempi astioiden pesuväline on Optimus Bob -pesusieni. Se on tarpeeksi karhea mutta ei silti naarmuta alumiinisia kattiloita. Tiskaustuloksen viimeistelee minipullosta (säästeliäästi) annosteltava käsitiskiaine. Ja pesuvesiähän emme sitten kaada vesistöihin vaan imeytämme ne harmittomammin johonkin mättääseen.
Matkahammasharja
Hygienian kanssa voi maastossa muuten olla vähän niin ja näin mutta hampaat kyllä pesen. Nykyinen retkiharjani on merkitön taittuvavartinen malli, ostettu muistaakseni Clas Ohlsonilta. Varsi suojaa harjaosaa kuljetusasennossa, ja nivel on riittävän jäykkä, jottei harja lonksu käytössä. Mukaan mahtuu myös minituubi hammastahnaa. Sen merkillä ei ole väliä.
WC-paperipussi
Sea-to-Summitin ultrakevyet "Stuff sack" pakkauspussit taipuvat moneen käyttöön. Kolmen pussin setin suurin, turkoosinsininen pussukka on juuri sopiva WC-paperirullan säilyttämiseen (pienemmissä säilön varavirtalähdettä ja otsalamppua). Ne eivät ole tyystin vesitiiviitä mutta riittävän lähelle: ei pelkoa paperimassaksi vettyneestä vessapaperista!
Telttavalo
Otsalamppu on ehdoton valonlähde illalla leirissä. Teltassani yleisvaloa antaa sen lisäksi pieni, kattoon solmaistu led-tuikku. Käytän aivan halpaa, polkupyörään tarkoitettua mallia, joka on niin pieni ja huomaamaton ettei sitä tarvitse irrottaa paikaltaan telttaa kokoon pakattaessakaan.
Särkyvoide
Vanhalla kolottaa paikkoja. Ja vaikkei kolottaisikaan, niin mielenrauhaa vaelluksella antaa ensiaputaskuun pakattu tulehdus- ja kiputiloja lievittävä särkygeeli. Sitä voi sitten sipaista rinkan väsyttämään hartiaan, kävelyn ärryttämään polveen tai kolean sään puremaan ranteeseen. Sopivia valmisteita on lukuisia; minun EA-taskussani kulkee Felden-voide (Pfizer Oy).