Cumulus Panyam 600 -makuupussi
Kunnollinen makuupussi on rinkan ja hyvien vaelluskenkien lisäksi välttämättömin yksittäinen retkivaruste. Siitä tinkiminen ei ole viisasta, koska hytiseminen liian kylmässä pussissa on ikävimpiä retkikokemuksia mitä kohdalle voi osua.
Muutamilla Internetin keskustelupalstoilla on hehkutettu kovasti puolalaisen Cumuluksen untuvapusseja. Niiden hinta onkin useisiin kilpailijoihin nähden verraten edullinen ja ainakin paperilla ominaisuudet vakuuttavia. Erityisesti Cumulus panostaa makuupussiensa keveyteen suhteessa niiden lämpöarvoihin, minkä mainostetaan perustuvan erityisen korkealaatuiseen hanhenuntuvaan. Nämä syyt, kymmenen vuoden takuu ja monet lukemani myönteiset käyttäjäkokemukset rohkaisivat minuakin tekemään Cumulus-tilauksen (myymälästä näitä ei Suomessa tai muuallakaan saa).
Cumuluksen laajasta
mallistosta valitsin Panyam 600 -mallin, joka on kolmen vuodenajan käyttöön
tarkoitettu, karvan verran alle kilon painoinen muumiopussi. Tilausajankohtaan,
syksyllä 2018 sen hinta oli 319 euroa. Arvioin Panyam 600:n syksyisille ruskaretkille
sopivimmaksi Cumulus-malliksi, vaikka sen vaihtoehtona harkitsinkin edullisempaa ja hiukan kevyempää Mysterious Traveller 500 -mallia.
Kesällä Panyam on oletettavasti liian kuuma: sen mukavuuslämpötilaksi valmistaja ilmoittaa -6 astetta ja limit -lämpötilaksikin vielä -13 astetta. Nämä ovat tietenkin suuntaa-antavia lukemia koska tarkenemisen tuntemus on kovasti henkilökohtainen asia, ja riippuu myös muista tekijöistä kuin makuupussista.
Panyam 600 toimitetaan
väljässä, verkkomaisessa säilytyspussissa, jossa untuvat säilyvät pöyheinä.
Esiin levitettynä Panyam herättää ihastunutta hyrinää: pussi imee ilmaa
sisäänsä ahnaasti ja kuohkeutuu silmissä. Parissa minuutissa siitä muotoutuu
muhkean kutsuva makuusija. Valmistaja ilmoittaakin käyttämiensä untuvien
cuin-arvoksi (cubic inches per ounce) yli
850, mikä on varsin korkea arvo, kun useimmilla kilpailijoilla tässä hintaluokassa
se on tasoa 650 - 750.
Panyamissa untuvatäytettä on 600 grammaa (siitä mallinimi), ja pussin päällisessä se on koteloitu "trapetsoidi"-mallisiin kanaviin, joista joka toinen kapenee makuupussin ulkopintaa ja joka toinen sisäpintaa kohti. Tällä limittäisellä rakenteella on tarkoitus eliminoida se mahdollisuus että untuvien liikkuminen jättäisi pussiin täytteettömiä, kylmiä kohtia.
Lähemmin tarkasteltuna Panyam 600:n työnlaatu on oikein laadukas, saumat ovat siististi tikattuja, untuva täyttää ontelokanavat tasaisesti ja yksityiskohdat ovat huoliteltuja. Tähän vuoden 2018 päivitettyyn malliin on korjattu myös Internet-arvioissa kritiikkiä herättänyttä vetoketjun jumittumista. YKK-vetoketjun kelkkaosa on nyt tavallista jykevämpi kiila, joka ohjaa ketjun puoliskoja vanhempia malleja täsmällisemmin, ja lämpölistan sisään on ommeltu jäykiste, joka pitää sen poissa vetoketjun hampaiden ulottuvilta. Oikein mainiota! Kätevä yksityiskohta on myös että pussin sisällä olevan pienen varustetaskun vetoketjun vedin loistaa pimeässä ja löytyy siten helpommin.
Koska untuva painuu tehokkaasti kokoon, Panyam kompressoituu muhkeuteensa nähden käytännöllisen piukaksi ja pieneksi pakkaukseksi. Tässä auttaa että päällysmateriaalina on käytetty ohutta mutta kestävää Pertex Quantum -laatukangasta, joka painaa vain 29 g/m2. Harmi kyllä Panyamin mukana toimitettu harmaa kuljetuspussi on heiveröisensorttinen, päästään avoin eikä siten vedenpitävä. Korvasinkin sen paremmalla Sea To Summitin Ultra-Sil -kompressiopussilla. M-kokoinen Ultra-Sil on tyhjänä 14-litrainen, ja sen avulla Panyamin saa puristettua arviolta noin kuusilitraiseksi (kuvissa). Se mahtuu rinkkaan vielä aika mukavasti.
Panyam 600 ei ole mitoiltaan kovin avara. Käyttäjän maksimipituudeksi valmistaja esittää 190 senttiä, ja myös pussin 80-senttinen hartialeveys voi toisista tuntua ahtaalta. Itse 175-senttisenä ja alle 80-kiloisena mahdun kyllä Panyamiin ilman mitään vaikeuksia, mutta kookkaammalla retkeilijällä saattaa tehdä tiukempaa.
Loppusyksyn ja alkutalven
pari testiyötä ovat kertoneet Panyamin suorituskyvyn oivalliseksi. Se on
yksinkertaisesti sanottuna oikein, oikein hyvä makuupussi. Vielä muutaman
asteen pakkasellakin siinä olo on miellyttävän lämmin, vaikkakin osa tästä
kunniasta on annettava myös käyttämälleni thermolite-makuupussilakanalle.
Kaikkein kirpeimpien talvikelien pussiksi Panyamia ei ole tarkoitettu; täytteen määrä ei siihen riitä, ja sen huppu ja lämpökaulus ovat kohtalaisen kevyesti topattuja. Myös lämpölistan toteutus voi kylmempinä öinä olla riittämätön. Se ei nimittäin ole erillinen, vetoketjun täydellisesti peittävä kaistale, vaan pussin sisäpuoli vain jatkuu pullistumana vetoketjun eteen.
Cumulus-pussien täytteeksi on
lisätilauksesta saatavilla myös vedenhylkiväksi käsiteltyä untuvaa ("hydrophobic"). Useampi peräkkäinen yö
ilman kunnollista makuupussin tuuletusmahdollisuutta voi tehdä untuvapussista
kostean ja kylmän, joten tätä muutaman kympin kalliimpaa vaihtoehtoakin
epäilemättä kannattaa harkita - jos kemikaalikäsittely ei muusta syystä huoleta.
Cumuluksen käsityöpajamaista tuotantotapaa kuvaa se, että haluamaansa makuupussimallia voi tilausvaiheessa muutenkin räätälöidä eri tavoin. Pussin pituutta, leveyttä, vetoketjun tyyppiä ja kätisyyttä, kankaiden paksuutta ja väriä sekä täytteen määrää voi lisämaksusta muuttaa. Minulle mandariininoranssi Panyam 600-perusmalli kelpasi sellaisenaan, pidänpä sitä aika kivan näköisenäkin. Arvostan kyllä asiakkaan toiveisiin mukautuvaa kustomointipalvelua, ja ounastelen että se voi joillekin olla ratkaisevakin Cumulus-makuupussin hankintaperuste.
Kerron vielä lopuksi että tässä arvioimalleni Cumulus Panyam 600 -pussille on tarjolla myös rinnakkaismalli Panyam 450. Siinä on nimensä ilmaisemalla tavalla isoveljeään vähemmän täytettä, mistä seurauksena sen lämpöarvot ovat alemmat (0/-6˚ C), pakkauskoko hiukan pienempi ja kevyempi sekä hinta nelisenkymppiä edullisempi.
Jälkikirjoitus: Internetissä on käyty keskustelua Cumuluksen käyttämien untuvien tuotantotavan eettisyydestä. Keskustelun lopputuloksena katson selvitetyksi ettei untuvia ole nypitty eläviltä linnuilta, vaan ne on kerätty elintarviketuotannon sivutuotteena. Tämäkin huomioon ottaen pidän Cumuluksen makuupusseja erittäin vakavana kilpailijana tunnetummille merkille.
Päivitys 11/2019:
Panyam oli syyskuun alussa mukanani viikon Vätsärin vaelluksella ja marraskuun alussa nukuin siinä kaksi yötä pikkupakkasessa. Ongelmia tai palelua ei ole esiintynyt. Vähäistä kondenssikosteutta on joinakin aamuina pussin pintakankaissa ollut, mutta tuuletus ennen pakkausta on riittänyt kuivatukseksi.