Helsport Lofoten Superlight 2 -teltta
Viimeisimmältä syysvaellukselta jäi polte päivittää pikkuinen Vauden Arco -soolotelttani vähän tilavampaan asumukseen. Etenkin sadepäivien vietto matalassa Arcossa alkoi tuntua ahtaalta ja hankalalta, vaikka se nukkumasoppena toimiikin. Kun aloin suunnitella teltan uusimista, tarjoutui samalla tilaisuus myös sen tuntuvaan keventämiseen. Keventämisen takia katse piti suunnata kalliimman hintaluokan tuotteisiin - kevyemmät materiaalit kun heijastuvat suoraan myös hintalappuun.
Painoero samanmallisissa yhden ja kahden hengen telttaversioissa jää usein parin - kolmensadan gramman vaiheille, mikä saavutettu lisätila huomioiden on siedettävissä. Siksi etsimeni tarkentui sooloteltan sijasta kaksipaikkaisiin kolmen vuodenajan tunnelitelttoihin. Tässäkin kategoriassa valikoima on hyvin kattava ja saatavuus hyvä, joten ei muuta kuin perkaamaan tarjontaa. Sitä teinkin syksyn mittaan aika huolella.
Ajattelemassani luokassa kuningasvaihtoehtoina voi varmaankin pitää ruotsalaisen Hillebergin Nallo 2 ja Anjan 2 -telttoja. Tällaisen lähes tuhannen euron luksusteltan hankintaa en kuitenkaan pystynyt itselleni perustelemaan. Niitä edullisemmista vaihtoehdoista loppusuoralle jäivät ruotsalaisen Fjällrävenin Abisko Lite 2 ja norjalaisen Helsportin Lofoten 2. Molemmat ovat aika perinteisiä, mutta nykyaikaisista polyamidikankaista valmistettuja, loivasti madaltuvia tunneleita yhdellä sisäänkäynnillä ja lyhyellä apsidilla.
Valintani ratkesi taas kerran hintaan, kun eräs verkkokauppa loppusyksyn Black Friday -poistotarjouksena myi Helsport Lofoten Superlight 2 -mallia 480 eurolla. Olin sen muutenkin priorisoinut ykkösvaihtoehdokseni, koska siinä on reilummin sisäkorkeutta kuin Abisko Litessä ja se painaa silti tätä puolisen kiloa vähemmän. Laitoin tilauksen samantien sisään, vaikka hankinnalla ei talven lähestyessä muuten kiire olisi ollutkaan.
Nimensä mukaisesti Helsport Lofoten Superlight 2 on ultrakevyt, hyvin ohuista, silikonipinnoitetuista kankaista valmistettu teltta kahdelle vaeltajalle. Valmistusmaa on Bangladesh, mutta työn jälki vastaa hyvin Skandinavian oloihin suunnitellulta retkivarusteelta vaadittavaa tasoa: kaavoitus on jämpti, ompelutyö huolellista ja yksityiskohdat paikallaan. Helsportin laadunvalvonta näyttää toimivan, ja luvatulle viiden vuoden takuulle on katetta. On myös mukava tietää, että Helsportilla on oma telttojen korjauspalvelu.
Lofoten Superlight 2 painaa valmistajan ilmoituksen mukaan vain 1,61 kiloa, mikä on mahdollista 15 denierisillä, läpikuultavan ohuilla polyamidikankailla ja kaksikaarisella rakenteella. Pakkaukseen tulee sadan gramman lisäpaino pienestä korjaussetistä.
Lofotenin pystyttäminen on suoraviivainen tapahtuma, kuten tunnelitelttojen yleensäkin. Kaaret ovat eripituiset ja yleisen tavan mukaan värikoodatut. Niiden valmistaja on korealainen DAC, jonka kaaria käyttävät myös mm. Hilleberg ja Fjällräven. Painon säästämiseksi kaarien kiristyshihnat on jätetty pois, mutta kaaret asettuvat napakasti kuppeihinsa ilman niitäkin.
Ohuiden kankaiden vuoksi teltan pystytys- ja purkupuuhissa tekee mieli olla tavallistakin huolellisempi, vaikka materiaalit ovatkin laadukkaan tuntuisia. Paperilla Lofotenin kankaiden vedenpitävyysarvot eivät ole kovin kummoiset: 2000 mm ulkoteltalle ja 3000 mm pohjalle. Todellisuudessa nämä riittävät kyllä huonossakin säässä, ja Lofotenissa siitä lisävakuuden antaa se, että katossa ei kaarien kohdalla ole kosteutta kerääviä saumoja. Tämän mahdollistaa kaarikonstruktio, jossa kaaret on sijoitettu katon alla kulkeviin kanaviin - ei ulkopuolisiin kujiin kuten esim. Nallossa ja Abiskossa.
Teltan sisäpohja on hyvin liukas, ja sen vuoksi voi olla paikallaan käyttää avaruuspeitettä (tms.) makuualustan alla kitkaa lisäämässä. Ohutta pohjakangasta kannattanee myös suojata maaston terävyyksiltä erillisellä maavaatteella. Itse voin hyödyntää Arcon maavaatetta, joka on kooltaan aika passeli, vaikka sen kiinnityspisteet eivät täsmääkään Lofotenin kiilojen ja kaarten paikkoihin. Lofotenin oma maavaate olisi ostettava erikseen.
Teltan mukana toimitetut Y-malliset kiilat ovat kaikin puolin aivan eteviä ja niitä on riittävästi, joskin lisäsin niihin itse narulenkit maasta vetämistä helpottamaan. Kaikki teltan ankkurointinarut kiinnittyvät kaarille kahteen pisteeseen, mikä antaa Lofotenille mukavasti vakautta. Narujen kiristimet ovat pienet ja kevyenoloiset, mutta silti ne toimivat pluskelissä sujuvasti, vaikka oletettavasti huonommin narujen mahdollisesti jäätyessä.
Paikalleen pingotettuna Lofotenista muodostuu avara majoite. Sisäteltan leveys ovensuussa on riittoisat 130 cm ja korkeus tavanomaista runsaampi 105 cm. Lofoten ei myöskään kapene ja madallu yhtä jyrkästi jalkopäähän kuin useiden muiden valmistajien UL-mallit, millä on merkitystä sisätiloissa puuhailun kannalta - asia, jota itse erityisesti tavoittelinkin. Kankaat ovat kireät, eikä polyamidi käytössä myöskään veny kuten polyester.
Myös sisäteltta on ohutta, valoisan keltaista polyamidia, ja melko helposti irrotettavissa klipseistään ulkoteltasta. Sisäteltan oviaukon yläosa on tiheää verkkoa, ja samasta materiaalista ovat myös jalkopäädyn katonreunaa kiertävät tuuletusaukot. Ulkoteltassa tuuletus järjestyy kumpaankin päätyyn sijoitetun, hyönteisverkolla suojatun venttiilin kautta. Niitä ei voi millään tavalla säätää, mutta ilmavirtausta voi tehostaa jalkopäädystä rullattavaksi suunnitellun ulkokankaan helman avulla. Uskon että näillä spekseillä kondensaatio ei tule olemaan Lofotenissa merkittävä ongelma, mutta käytössähän se lopulta paljastuu.
Ulkoteltan yksisuuntainen vetoketju on sijoitettu kaaren viereen, jolloin sen saa suljettua helposti myös teltan sisäpuolelta (näinhän ei kaikissa teltoissa asia ole). Sen vuoksi oviaukko muodostuu sivuun teltan keskilinjasta, ja jos majoittujia on kaksi, etäämpänä ovenreunasta asuvalle kulku on hankalampaa. Sisätelttaan pääsee silti helposti suuresta O-oviaukosta, kuten leveämmissä tunneleissa yleensäkin. Kaksikaarisen rakenteen vuoksi apsidi ei ole suuren suuri, mutta itse en mitään "vastaanottoaulaa" kaivannutkaan. Sadesäällä kokkailuun se on näinkin aivan riittävän tilava ja suojainen. Isompaa apsidia kaipaava voisi silti arvostaa Lofotenin 3-kaarista Camp-mallia.
Teltassa asumista auttamaan kummallekin sisäseinälle on ommeltu säilytystaskupari pikkutarvikkeita varten. Katosta löytyy kiinnityspisteet pitkittäissuuntaista kuivatusnarua varten, mutta naru on viriteltävä itse.
Yöpymis- ja reissukokemusten karttuessa täydennän tätä ensivaikutelmien kuvausta. Kaikesta kuitenkin huomaa että Helsport Lofoten Superlight 2 on laatuteltta, joka on järjellä suunniteltu ja valmistettu huolellisesti pätevistä materiaaleista. Hiukan sen hankkiminen lompakossa kirpaisi, mutta uskon saavani siitä vielä paljon iloa.
Päivitys 10/2023:
Lofoten on ollut majoitteenani kahdella syysvaelluksella Lapissa ja suoriutunut siellä oikein mainiosti. Koviin äärioloihin se ei ole joutunut, mutta normaaliin syksyisenkosteaan keliin kuitenkin. Tiloiltaan teltta on käytännössäkin avara, ja sen pystytys ja purku on helppoa, kuten toivoinkin. Kovin isoa tilaakaan sille ei maastosta tarvitse löytää. Sateen kosteus ei ole päässyt sisätelttaan asti missään vaiheessa, ja vettä imemättömät kankaat on helppoa pyyhkiä aamuisin kuiviksi ennen teltan kokoamista. Ulkoteltan sisäpinnan kuivaamiseksi täytyy sisäteltan kiinnityshakaset irrotella, ja ne ovat jäykänsorttiset - toivottavasti löystyvät hiukan käytössä. Myös hiukan hankalaa on se, että etukaaren toinen kiristysnaru suuntautuu teltan suuaukolle kulkua häiritsemään (vaikka sen kulmaa voikin jonkin verran säätää). Nämä ovatkin oikeastaan ainoat pienet valituksen aiheeni teltan suunnittelijoille.