MSR Elixir 2 -teltta
Teen nyt poikkeuksen käytäntööni arvioida vain omia varusteitani. Sain hiljattain lainaan ja testattavaksi MSR Elixir 2 -teltan, ja kirjaan ja jaan tässä joitakin havaintoja sen ominaisuuksista. MSR eli Mountain Satety Research on yhdysvaltalainen yritys, mutta kaukoidässähän heidänkin tuotteensa valmistetaan - Vietnamissa tässä tapauksessa. Lainatelttani näkyy olevan vuosimallia 2015, ja nyt myynnissä olevaa Elixir 2 V2 -mallia on joiltain kohdin tästä hieman päivitetty (mm. laajemmat apsidit). Uuden Elixir 2:n hinta olisi 270 euron tuntumassa, jos sellaisen hankinnasta kiinnostuu.
Elixir 2 on nimensä mukaisesti kahden hengen kevyehkö vaellusteltta, ja rakenteeltaan itseseisova kupoli. Sen voi siis periaatteessa pystyttää ilman maakiinnityksiä vaikkapa kalliolle tai hiekalle. Kupolimallisiin telttoihin liittyy tiettyjä ominaispiirteitä, joista osa on hyviä ja osa ei niinkään. Hyviin puoliin on laskettava runsaat sisätilat - etenkin korkeus - sekä jo mainittu itseseisovuus ja pieni pinta-ala, jotka helpottavat sopivan pystytyspaikan löytämistä. Huonompiin taas lukeutuvat niukat apsidit ja usein myös kaksivaiheinen pystytys, jolloin sisäteltta on säiden armoilla ennen ulkoteltan kokoamista.
Usein kupoliteltat ovat vastaavankokoisia tunnelitelttoja painavampia, mutta Elixir 2 ei ole ollenkaan painavimmasta päästä, jos ei keveimpiäkään. Punnitsin koko pakkauksen painoksi 2450 grammaa pohjakangas mukaan luettuna.
MSR Elixirin ulkoteltta on valmistettu PU-pinnoitetusta polyesteristä, joka tässä mallissa on läpikuultavan harmaata. Myös vihreä versio on olemassa. Sisäteltta puolestaan on valkoista ripstop-nylonia sekä osittain mustaa nylonverkkoa. Lattiamateriaali on punaista nylonia polyuretaanipinnoitteella. Kokonaisuuteen kuuluu myös erillinen pohjakangas, joka parantaa pohjan vedenpitävyyttä ja repeytymiskestävyyttä. Tämä on arvostettava ja harvinainen kylkiäinen, sillä useimmiten telttavalmistajat myyvät pohjakankaan erikseen.
Paperilla MSR-telttojen vedenpitävyys ei ole mitään huipputasoa; ulkopinnan vesipatsasarvoksi ilmoitetaan 1500 ja pohjan 3000 mm. Käytännössä tämäkin on riittävästi normaalioloissa, joskin pitkittyneessä, rankemmassa sateessa vuotoja saattaa alkaa esiintyä. Tällaista en kuitenkaan kahden yön koekäytössä ehtinyt todeta, vaikka teltta oli pystytettynä koko tämän ajan ja puolet siitä kului sadesäässä. Teltan vesitiiviys onkin tietysti Suomen oloissa välttämättömyys.
Elixirin pystytys on helppoa ja nopeaa yksinkin. Alumiinista valmistetut kaaret ja niiden kiinnityspisteet on värikoodattu (punainen ja harmaa/hopea) tämän varmistamiseksi, ja avuksi tulee myös kuljetuspussiin printattu kuvallinen ohjeistus. Pystytysprosessi etenee siten että sisäteltta - ja haluttaessa pohjakangas - kiinnitetään kulmistaan kiiloilla maahan, jonka jälkeen kaaret jännitetään ristikkäin sisäteltan kulmiin. Maakiinnitys ei ole välttämätön mutta helpottaa kaarien asettamista paikoilleen. Kaaret nivelöityvät kahdesta pisteestä toisiinsa kiinteäksi kokonaisuudeksi. Kun ne ovat paikallaan, sisäteltta napsutellaan kiinni kaariin värikoodatuilla muovikoukuilla, jolloin se ryhdistyy muotoonsa. Pääkaarien poikki asetellaan lyhyempi poikkikaari, joka levittää katon ja kohottaa teltan oviseinät määräkorkeuteensa.
Vasta tämän jälkeen on vuorossa ulkoteltta, joka levitetään kaarten varaan ja kiinnitetään poikkikaaren päihin purjerenkailla. Kulmistaan se kytketään sisäteltan alakulmien vastakappaleisiin soljilla ja kiristetään tiukaksi solkiremmeillä. Nämäkin on merkitty tunnistusväreillä ja toimivat napakasti. Maakiiloja tarvitaan tässä vaiheessa vain apsidien kiristämiseen. Niitä on pakkauksessa ainoastaan 6 kpl (4 kulmia varten, 2 apsideihin) ja ne ovat pyöreää puikkomallia, joka ei pehmeämmässä maassa pure hyvin. Lainateltassani ei ollut lainkaan ankkurointinaruja eikä niitä tyynessä säässä tarvitakaan, kupoli kun ei rakenteena ole erityisen tuuliherkkä. Jos sellaiset kuitenkin kokee tarvitsevansa, löytyy ulkoteltan harjalta kaksi kiinnityspistettä naruja varten. Ne ja maakiilat on kuitenkin hankittava erikseen.
Ovet sijaitsevat kummallakin pitkällä sivulla, ja kulkeminen pyöristetyn kolmion muotoisista, kaksisuuntaisilla vetoketjuilla avautuvista oviaukoista käy vaivattomasti. Asumista teltassa helpottaakin ratkaisevasti että molemmilla majoittujilla on oma kulkuaukko. Elixir 2:n sisämitat ovat noin 200 * 125 cm ja korkeus harjan kohdalta n. 104 cm, mikä takaa hyvinkin riittävän elintilan kahdelle yöpyjälle. Istumakorkeus on kiitettävä pukeutumista ja muuta teltassa kuhkimista ajatellen. Kummassakin päädyssä on pikkutavaroita varten reilut verkkokangastaskut, ja tästä voisi päätellä että kahden nukkujan kannattaa asettua yöpuulle päät ja jalat vastakkain, jolloin molemmilla on käytössä oma tasku. Muuten nukkumasuunnilla ei ole väliä teltan symmetrisyydestä johtuen.
Telttakankaiden vaaleus tekee sisätiloista valoisat, mikä tietenkin helpottaa sen sisällä puuhastelua. Elixir onkin valoisin teltta, jossa olen koskaan yöpynyt. Kesäöinä ylenpalttinen valoisuus voi toki haitata huonounisia. Koska sisäteltan päätykolmiot, ovien yläosat ja katon lakiosa ovat läpinäkyvää verkkokangasta, ei kondensoituminen sisäteltassa muodostu merkittäväksi ongelmaksi enimpien hengityshöyryjen poistuessa sen läpi. Toisena testiyönäni tosin muutama tiivistymispisara ulkoteltan sisäpinnasta pääsi pusertumaan verkon läpi. Kuivina tähtikirkkaina öinä ulkoteltan voi rullata kokonaan tai osittain sivuun, jolloin verkko toimii panoraamakattona. Tämä voi sopivissa olosuhteissa ollakin hyvin tunnelmallista.
Kosteuden hallintaa varten ulkoteltan päädyissä on pienehköt tuuletusaukot, jotka saa pingotettua auki jäykistetyn tampin avulla ja myös tarpeen mukaan suljettua kokonaan. Apsidit ovat edellä todetusti pienenpuoleiset etenkin tunnelitelttojen runsaisiin eteistiloihin tottuneelle. Isompi rinkka ei niiden alle todellakaan mahdu, mutta kengät ja vaikkapa aamupala- ja keitintarvikkeet kyllä hyvinkin. Ulkoteltan oviaukkojen yläreuna on ommeltu laskokselle, joka toimii vesiränninä. Sadeyön jälkeen teltasta uloskömpivä ei siis saa katolta vesiryöppyä niskaansa. Tarpeellinen ja fiksu yksityiskohta!
MSR Elixir 2 -teltan voi pystyttää myös ilman sisätelttaa pelkän pohjakankaan, kaarien ja ulkoteltan avulla. Näin siitä saa suojan esimerkiksi vaellustauon ajaksi tai vaikka yöpymispaikankin, jos sisäteltan suojaa ei tarvitse esim. hyttysten takia. Itse en tätä moodia käytännössä koetellut.
Kaiken kaikkiaan Elixir 2 tekee vaikutuksen oikein mainiona vaellustelttana kuivempiin sääoloihin, mutta sisäteltta edellä tapahtuva pystytys ja pienehköt apsidit heikentävät sen käyttökelpoisuutta kosteammassa kelissä. Pidemmällä aikavälillä selviäisi miten teltan muutama potentiaalinen riskiratkaisu kestää käytössä. Tällaisiksi tunnistan erityisesti pääkaarien nivelet sekä sisäteltan kiinnittämiseen tarkoitetut muovikoukut. MSR on käyttänyt näitä teltoissaan kuitenkin niin pitkään, että ilmeisesti niissä ei merkittäviä ongelmia ole havaittu. Elixiristä on olemassa myös yhden, kolmen ja neljän hengen versiot, ja ne eroavat toisistaan leveydeltään (ja painoltaan!), muuten rakenne kaikissa on identtinen.