Primus Lite+ -retkikeitin
Olen Lapin vaelluksilla ollut yksin oma ruokakuntani, ja siksi retkikeitintarpeeni on minimalistinen. Viime ajat olen kokkaillut pienemmällä Trangia 27-setillä, ja olen kyllä siitä pitänyt kovasti. Viimeisimmällä retkellä sen kaasupoltin kuitenkin meni epäkuntoon, ja tuossa yhteydessä ajattelin katsastaa muut vaihtoehdot retkikeittiöksi. Ikonisuudestaan huolimatta Trangiassa on nimittäin joitakin ei-ihan-niin-ihanteellisiakin puolia.
Olen
vuosien mittaan päätynyt syömään retkillä valmiiksi pakattuja retkiruokia, joiden valmistus edellyttää vain
kiehuvan veden lisäämistä, ja joita ei ole tarvetta kauemmin keitellä tai haudutella.
Lisäksi tarvitsen vaelluksen lomassa tapahtuvaa lounasruokailua varten
rinkkaani termospullollisen kuumaa vettä, joka keitetään aamupalan yhteydessä. Tällaiseen vedenkiehautukseen keskittyvään
käyttöön moniosainen ja suoraan sanoen hitaanpuoleinen Trangia on vähän kömpelö,
vaikka onkin tanakka ja hyvin suunniteltu kokonaisuus. Pienempikin Trangia vie myös rinkasta kohtalaisen
paljon tilaa. Jotakin muuta siis voisin kokeilla, koska tälläkin alalla
kehitystä on tapahtunut.
Ostinkin UKK-retkeltä palattuani kokeilukäyttöön ruotsalaisen Primuksen (Virossa) valmistuttaman Primus Lite+ -keittimen, joka on filosofialtaan niin sanottu pinokeitin. Siinä poltinosa kierretään kaasupatruunaan suoraan, ilman kaasuletkua, ja kattilaosa naksautetaan vääntöliikkeellä kiinni polttimeen. Näin keittimestä tulee kapea ja korkea (28 cm) torni, joka on toki Trangiaan verrattuna hiukan kiikkeränoloinen ja vesikapasiteetiltaan pienehkö. Primus Lite+:n kattilan tilavuudeksi ilmoitetaan 0,5 litraa, mutta ilman kantta siihen kyllä mahtuu reilu desi enemmän. Väitän että tämä yksinruokailijalle kyllä riittää - ja jos ei riitä niin keitetään toinen satsi.
Huteruutta vähentämään pakkaukseen kuuluu kolmijalka kaasupatruunalle, ja sen vaihtoehdoksi riiputuslanka keittimen ripustamiseksi esimerkiksi puunoksaan. Näinkin Lite plussaa voi käyttää, koska kattila kiinnittyy keittimeen tukevasti ja kokonaisuus pysyy kasassa. Keittimen kanssa voi käyttää muutakin kuin setin mukana tulevaa pikkukattilaa, ja tätä varten pakkauksessa on kolme pientä metallijalkaa, jotka on tarkoitettu ruuvattaviksi kolmiomaisen poltinosan kulmiin kannattelemaan kattilaa. En itse usko näitä tarvitsevani, ja tässä vaihtoehdossahan menetetään myös keittimeen lukittavan oman kattilan hyödyt.
Polttimessa on piezo-sytytys, joskaan sen kestävyydestä käytössä ei voi olla varma. Aion kyllä jatkossakin pitää sytytintä matkassani. Primus Lite+ on koostaan huolimatta keittimenä tehokas. Oma kokeiluni vahvistaa että kattilallinen vettä kiehuu alle kolmessa minuutissa. Sitä auttaa varmasti se, että kattilan pohjassa on metallirivat jakamassa ja kohdistamassa liekkiä ja se että kattila asettuu hyvin lähelle poltinta, jolloin esimerkiksi tuuli ei ole ongelma. Näin ollen ei ole mikään konsti keitellä toista kattilallista jälkiruokakahvia varten ja tiskivedeksi sillä aikaa kun ensimmäinen vesiannos tekeytyy.
Lite+ on vanhemmasta
Primus Lite-keittimestä hiukan kehitetty malli, joka poikkeaa edeltäjästään ymmärtääkseni vain
parin pienen yksityiskohdan suhteen. Ensinnäkin kattilaa eristeenä ympäröivä vaippa on vaihdettu neopreenistä korkkiin ja lisäksi kattilan reunaan on muotoiltu loiva kaatonokka. Korkin paremmuudesta en osaa sanoa mitään fiksua, mutta kaatonokka on oikeasti tarpeellinen pikku lisäys. Pakkaukseen kuuluu myös isohko mikrokuitupyyhe. Oikein muuta käyttö en sille kyllä keksi kuin että se suojaa kattilan teflonpintaa poltinosan kolhuilta, kun setti on pakattuna.
Primus Lite+
painaa aika tarkasti 400 grammaa. Pidän sitä retkikeittimelle hyvin pienenä painona, ja kun Lite+ on vielä tehokas ja polttoainepihi keitin, niin painossa voi säästää myös kaasupatruunoiden suhteen. Jos testeissä saatu arvio siitä, että puolen litran kiehauttaminen kuluttaa alle 10 g kaasua, niin minuntyyppiseni käyttäjä saattaisi selviytyä viikon Lapinvaelluksesta keskikokoisella 230 gramman kaasupatruunalla. En kyllä ainakaan ensi alkuun uskalla ihan niin vähällä lähteä reissuun. Varsin pieni pakkaus tästä kuitenkin rinkkaan tulee, kuten vertailukuva Trangia 27:n kanssakin osoittaa. Satagrammainen kaasupatruuna mahtuisi pakatun keitinkombon sisään juuri ja juuri, mutta kuten sanottu, en ihan niin pienellä kaasuvarastolla itse liiku.
Vielä tässä vaiheessa en pysty arvioimaan keittimen suoriutumista ja toimivuutta tosioloissa, vaan nämä havainnot ovat alustavia ja tarkentuvat käyttökertojen myötä. Odotukseni ovat kyllä aika korkealla.
Päivitys 9/2024:
Vätsärin retkellä syksyllä Primus Lite+ täytti kaikki toiveeni, ja sen vesikapasiteettikin riitti aivan mainiosti. Sitä ennakoidakseni tosin olin vaihtanut termospulloni 0,7 -litraisesta puolilitraiseen, jotta se tulisi kertakeitolla täyteen. Tämä ratkaisu toimi aivan moitteettomasti. Myös polttoainepihiys todentui vakuuttavasti: täytenä aloitettuun 230-grammaiseen kaasupatruunaan jäi kuusipäiväisen vaelluksen jälkeen vielä reilusti kaasua jäljelle! Tässä on kylläkin otettava huomioon, että retkellemme sattui todella lämpimät säät, ja kylmässä kelissä kaasunkulutus olisi varmasti jonkin verran suurempaa. Mutta se piezo-sytytys, se tosiaan toimi epäluotettavasti, ja päädyinkin sytyttelemään keitintä sytkärillä.