Ritajärven luonnonsuojelualue

03.10.2018

Tampereen ympärillä on muutamia hienoja lapsiperheillekin sopivia retkikohteita, joissa luonnon ääreen pääsee helposti ja mukavasti. Niistä uusimpiin kuuluu vuonna 2015 perustettu Ritajärven luonnonsuojelualue Sastamalan Karkussa. Se on valittu retkeilijöiden omassa äänestyksessä vuoden 2017 luontokohteeksi, joten kyseessä täytyy olla tutustumisen arvoinen paikka.

Alue muodostuu kolmen pienehkön luonnontilaisen järven ympärille, joista jokaista kiertää merkitty reitti. Näiden pituudet vaihtelevat 2,3 ja 4,8 kilometrin välillä, ja ne niveltyvät myös yhteen noin 8 kilometrin mittaiseksi kolmen järven kierrokseksi. Sastamalan kaupungin ylläpitämänä Ritajärvellä on useita tulentekopaikkoja, kiintolaavuja, laitureita, pitkospuita ja muita rakenteita. Onkiminen alueella on sallittua.

Lähdimme kahden perheen voimin katsastamaan Ritajärven maisemia heinäkuisena viikonloppuna mukanamme kahvittelutarvikkeet, mato-onget ja uintivarusteet. Myös perheiden nuoriso saatiin pienellä houkuttelulla mukaan. Alueelle pääsee kolmen pysäköintialueen kautta lännestä, etelästä ja meidän valitsemastamme pisteestä Alisen Ritajärven itälaidalla. Navigaattoriin päämääräksi naputeltu Lammentaantie johdatti meidät erehtymättä kohteelle, ja vajaan 50 kilometrin matka läntiseltä Tampereelta perille kesti kolmisen varttia. P-alueella on selkeä infotaulu, jossa kerrotaan alueesta ja esitellään sen reitistö.

Lähdimme kiertämään keltaisella merkittyä pisintä reittiä vastapäivään järven eteläkautta. Maiseman ominaispiirteet alkoivatkin heti hahmottua: koskematonta metsää, korkeita rantakallioita, varjoisia notkelmia, moni-ilmeistä, koskematonta ja kaunista... Mutta mitäs mitäs?  Polku saapui heti alkumatkasta rujon voimalinjan alle ja seuraili tovin matkaa sen alle hakattua leveää aukkoa. Se antaa muistutuksen siitä että vaikka ollaankin lähes erämaassa, ollaan silti lähellä isoa asutuskeskusta.

Ensimmäisellä tulipaikalla kokkailevaa pariskuntaa emme jääneet häiritsemään, vaan jatkoimme kierrostamme Alisen Ritajärven ympäri. Sen länsipäässä polku teki hassunoloisen kierroksen vähäiseen kalliorinteeseen ennen kuin laskeutui pieneen niemeen, huolletulle nuotiopaikalle. Sen sijainti rantakallion kupeessa oli viehättävä, joskin vastapäisen lahden yllä pingottuva ja maisemaa sieltä käsin hallitseva voimalinja söi hivenen idylliä. Kala ei helteisessä säässä mato-onkiimme suostunut tarttumaan mutta paistetut makkarat ja pieni uintihetki kalliorannassa virkistivät meidät kohta jatkamaan matkaa eteenpäin kolmen järven kannas maalinamme.

Paavinhattu on syystäkin merkitty näköalapaikaksi. Se on Valkeajärven ylle kurotteleva korkea kallio, laellaan muhkea siirtolohkare - varmaankin juuri se hattu. Portaat johtavat alas rantaan, jonne on rakennettu lisäksi kaiteilla varustettu jykevä terassi, pieni laituri ja vaikeimpien kivikkojen yli johtava puusilta. Korkeammalla töyräällä on keittokatos, tulentekopaikka ja huussi. Kaikki rakenteet ovat uusia ja hienossa kunnossa. Tälle pisteelle johtaa myös huoltotie, joka tosin on puomitettu alkupäästään Ritajärventien haarassa. Autolla ei tänne asti siis pääse.

Vietimme mukavan iltapäivähetken Paavinhatun varjoisella rannalla termoskahvia juoden ja nuorison uiskennellessa kesälämpimässä Valkeajärvessä. Myös jokunen muu kulkija oli täällä viivähtämässä omine eväineen. Tauon päätyttyä reittimme kääntyi itään kohti lähtöpistettä, ja erittäin louhikkoinen ranta ja yksittäiset isommat siirtolohkareet nousivat hallitsemaan maisemaa. Idästä päin Paavinhatulle saapuva kokeekin tämän maisemakokonaisuuden ehkä vielä vaikuttavampana. Näiden kolmen järven välinen kivikkoinen ja jylhä kannasalue on juuri sitä erikoislaatuisuutta jota Ritajärvellä käyneet arvostavat.

Ennen autoille saapumista matkallemme osui vielä Louhen kämppä, joka sijaitsee jyrkän kallion tyvellä Alisen Ritajärven luonnonkauniilla pohjoisrannalla. Louhen pihassa on terassirakenteita, tulentekopaikka, puucee ja laituri. Itse mökkiä ei voi kuitenkaan varata, sen käyttöoikeus on rajoitettu Sastamalan kaupungin yksiköille ja esimerkiksi koululaisryhmille.

Koska alue on nimenomaan luonnonsuojelualue eikä retkeilyalue, ei siellä yöpyminen ole luvallista. Alueen toki pystyy halutessaan kävelemään läpi yhdessä päivässä, joten siinä mielessä yöpyminen ei ole tarpeenkaan. Jos kuitenkin haluaa Ritajärvellä viettää pidemmän aikaa, on telttailu mahdollista pysäköintialueiden tuntumassa.

Tänne perheen nuorisonkin pitämään kohteeseen täytyy itsekin tulla vielä uudestaan, koska Valkeajärven ja Ylisen Ritajärven kiertävät reitit jäivät meiltä tällä ensivisiitillä vielä katsastamatta.

Ritajärvi heinäkuussa 2018